Reklamı gizle

Şeker Hastaları İçin Sağlıklı Yiyecek Programları

11 Ocak 2017
18.060

seker-hastalari-icin-saglikli-yiyecek-programlari

Şeker hastalığına yol açabilecek veya şeker hastalığı süresince olumsuz sonuçlar yaratabilecek olan en birinci etken beslenme şekli olmaktadır. Şeker hastaları ne yemelidir sorusu oldukça önemli olmakla birlikte tüm şeker hastalarının dikkat etmesi gereken bir konu olmaktadır.

Şeker hastalığı tanısı koyulan hastalar için doktorları nelerden uzak durulması gerektiğini ve ne tüketilmesi gerektiğini açıkça belirtecektir. Belirtilen bu yemek programlarına kesinlikle uyulması gerekmektedir.

Şeker hastalarının beslenmesi noktasında çok telaş edilmemeli ve her türlü besin tüketilmesi olası olmaktadır. Ancak tüketilecek besinlerin miktarı ve yemek yeme saatleri oldukça önemli olmaktadır.

Şeker Hastaları İçin Beslenme Önerileri

Birinci tip diyabet hastaları özellikle yüksek lifli gıdaları tercih etmelidir. Bu aşamada beslenmenin temel amacı kan şekerini yavaş yavaş yükseltmek olacaktır.

Karbonhidratlı besinlerden kesinlikle uzak kalınması gerekmektedir. Bunun için de yavaş yavaş karbonhidrat ağırlıklı besinler yeme programlarından çıkarılmalıdır. Beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç, şekerleme ve atıştırmalıklar yemek listelerine kesinlikle alınmamalıdır.

Karbonhidratlı besinler yerine aşağıdaki liste tercih edilebilir.

  • Esmer Pirinç,
  • Tatlı Patates
  • Kepekli makarna
  • Tam buğday ekmeği
  • Müsli
  • Bezelye
  • Yeşil yapraklı sebzeler

Bu besinler şeker hastalığı beslenme programı içerisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Yoğurt, peynir ve süt ürünlerinin yağsız olanları tercih edilmelidir. Yağlı kırmızı et yerine haşlanmış veya fırınlanmış balık eti tercih edilebilir. Salatalarda kremalı soslar kullanmamaya özen gösterin.

Şeker Hastaları Ne Yemeli?

Şeker hastaları için en iyi beslenme şekli meyve sebze ile olan beslenme olacaktır. Bu yüzden de şeker hastaları gün içerisinde 5 porsiyon meyve tüketebilir.

Beslenme programlarına kesinlikle fasulye ve mercimek eklenmelidir. Fasulye nohut, bezelye nohut, yeşil ve kırmızı mercimek kan şekerini düzenlemede oldukça etkili besinlerdir.

Normal miktarda tükettiğiniz balık miktarını arttırabildiğiniz kadar arttırabilirsiniz. Somon, ton, uskumru gibi yağlı ve soğuk su balıkları başta olmak üzere haftada iki veya üç kez balık tüketebilirsiniz.

Yemeklerde özellikle de tuz kullanmayın. Günlük altı gramı geçmeyecek şekilde tuz kullanmaya özen gösterin.

Şeker hastaları ne yemeli sorusunda sonuç olarak diyebiliriz ki sağlıklı beslenme ve düzenli şekilde yemek programları hazırlama şeker hastalığının tedavisinde oldukça işe yarar sonuçlar sağlayacaktır.

Yorumlar