Reklamı gizle

Şeker Hastaları Ne Yemeli ve Ne Yememeli ?

19 Aralık 2016
9.190

Eğer şeker hastasıysanız bundan sonra yiyeceğiniz şeylere dikkat etmeniz gerekir.Hayatınızın kalan kısmında, gıda seçenekleriniz sağlığınız için oldukça önemli olan şeker seviyesini kontrol etmek adına elzemdir.

Bu makalede şekere faydalı ‘‘şekere iyi gelen’’ ve ‘‘şekere zararlı’’ şeklinde gıdaları ikiye ayırdık. Şeker hastaları hastalığın tipine göre ve doktorlarının onayıyla belki bizim şekere zararlı yiyecekler kategorisine eklediğimiz gıdaları tüketebilirler, lakin en sağlıklısı şekere zararlı yiyecekler listesinde bulunan gıdaları tüketmeleridir.

Şeker Hastalığı, Ekmekler, Tahıllar ve Nişastalar

Şeker hastaları için beslenme hayati önem taşımaktadır. Şekeri sağlıklı seviyelerde tutmaları için tüketilmesi yasak olan ve tüketilmesi önerilen gıdalar vardır. Bilinen şekeri düşüren yiyecekler dışında genel anlamda tercihleri ele alacağız.

Şeker hastaları, diğer sağlıklı insanlar gibi günlük diyetlerinde ekmek tüketmek isteyebilirler ve bunda bir sorun yok ama ekmek ve hamurlu gıdalar konusunda seçici olmaları gerekmektedir. Bu başlık altında en iyi ve en kötü seçenekleri şöyle sıralayabiliriz.

Şekere İyi Gelen Gıdalar

  • Tam buğday ekmeği,
  • Bazı sağlık uzmanları kepek ekmeğini tavsiye ediyorlar ama bunun yerine tam buğdaylı ekmekler öneriyoruz,
  • Tam tahıllı ürünler ve çok az şeker içeren tahıllı yiyecekler,
  • Tam tahıllı ekmek,
  • Fırında kızartılmış patates,
  • Tam tahıllı un veya mısır ekmeği,
  • Mısır, patlamış mısır veya mısırdan yapılmış ürünler,

Şekere Zararlı Gıdalar

  • Beyaz un ve ağırlıklı beyaz undan hazırlanmış yiyecekler,
  • Beyaz pirinç gibi işlenmiş tahıllar,
  • Az tahıllı, çok şekerli gıdalar,
  • Beyaz ekmek,
  • Patates kızartması,
  • Kızartılmış beyaz un ekmeği.

Sebzeler ve Şeker Hastalığı

Çoğu sebze lif içerirler, yağ ve sodyum oranı düşüktür. Patates ve mısır gibi nişastalı sebzeler, bu kategoriye dahil değildir. Patates ve mısır ekmek, tahıl ve diğer nişasta grubunun bir parçası olarak kabul edilir.

Şekere İyi Gelen Sebzeler

  • Taze sebzeler, çiğ veya suda hafif haşlanmış sebzeler,
  • Dondurulmuş veya hafif buğulanmış sebzeler,
  • Düşük sodyumlu ya da tuzsuz konserve sebzeler,
  • Salata, yeşillik, lahana, ıspanak, roka

Şekere Zararlı Sebzeler

  • Konservelerde sodyum ekli sebzeler,
  • Tereyağı, peynir eklenerek pişirilmiş sebzeler,
  • Turşu (sodyum oranı çok fazla olan)
  • Lahana turşusu.

Meyveler ve Şeker Hastalığı

Meyveler karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve lif içermektedir. Avokado hariç meyveler düşük yağ ve sodyum içermektedirler. Çoğu meyve sebzelerden daha fazla karbonhidrat içermektedir.

Şekere İyi Gelen Meyveler

  • Dondurulmuş meyve ve konserve meyve suları,
  • Şekerli veya az şekerli konserve meyveler,
  • Şekerli şekersiz reçel ve konserveler,
  • Şeker eklenmemiş elma püresi,
  • % 100 meyve suyu

Şekere Zararlı Meyveler

  • Yüksek şekerli şurup ve meyveler,
  • Pestil, köme, lokum gibi meyveli ürünler,
  • Sürekli meyve reçeli tüketimi,
  • Tatlı elma püresi,
  • Meyve suyu, % 100 meyveli içecekler

 

protein-ve-etler

Şekere Hastalığı, Et ve Diğer Proteinler

Bu kategori sığır eti, tavuk, balık, hindi eti, deniz ürünleri, fasulye, peynir, yumurta, fındık, ve tofu içerir.

 

Şekere Faydalı Et ve Proteinler

  • Fırında, ızgara, veya haşlanmış etler,
  • Sığır etinin yağsız kısmı,
  • Hindi eti,
  • Düşük yağlı peynir,
  • Tavuk veya hindi eti, derisiz göğüs kısmı,
  • Fırında, ızgara buğulama veya ızgara balık,
  • Tofu, hafif sote buğulama veya çorbada,
  • Fasulye,
  • Yumurta,
  • Fındık.

Şekere Zararlı Et ve Proteinler

  • Kızartılmış et,
  • Kaburga kısmından ve yağlı etler,
  • Sürekli peynir tüketimi,
  • Kümes hayvanları etinin deriyle birlikte tüketilmesi,
  • Balık kızartması veya kızarmış balık,
  • Kızarmış tofu,

 

sekere-faydali-sut-urunleri2

Şeker Hastalığı ve Süt Ürünleri

Bu grup, süt, yoğurt ve kremalardan yapılmış ürünler içerir. Süt bol miktarda kalsiyum, protein ve mineral içermektedir. Şeker hastalığı tipleri için genelde önerilen süt ürünlerini şu şekilde sıralamak mümkün.

 

Şekere Faydalı Süt Ürünleri

  • % 1 veya yağsız süt,
  • Düşük yağlı yoğurt,
  • Düşük yağlı peynir,
  • Düşük yağlı veya yağsız ekşi krema,
  • Dondurulmuş düşük yağlı, düşük karbonhidratlı yoğurt,

 

 

Şekere Zararlı Süt Ürünleri

  • Tam yağlı süt,
  • Düzenli yoğurt tüketimi,
  • Düzenli peynir tüketimi,
  • Düzenli ekşi krema tüketimi,
  • Düzenli dondurma yemek,

Şeker Hastalığı, Yağlar, Şeker ve Tatlılar

Bu tür gıdaların çok fazla miktarda alınması diyabeti kontrol altında tutmayı zorlaştırdığı gibi, kilo almaya da neden olabilmektedir.

Şekere Faydalı Yağ, Şeker ve Tatlılar

  • Küçün porsiyonlarda, patates cipsi, pişmiş mısır, mısır cipsi, fırında pilav veya patates.
  • Bitkisel yağlar, hidrojene olmayan tereyağı beya margarin,
  • Düşük yağlı mayonez,
  • Az miktarlarda salata sosları,
  • Kalorisi az olan patlamış mısır,

Şekere Faydalı Yağ, Şeker ve Tatlılar

  • Kızartılmış patates cipsi, mısır cipsi,
  • Hidrojene bitkisel yağlar,
  • Sürekli ve aşırı mayonez tüketimi,
  • Sürekli ve aşırı salata sosu tüketimi,
  • Aşırı tereyağı katılmış patlamış mısır.

Şeker Hastalığı ve İçecekler

Bazı içecekler az miktarda karbonhidratlar içermektedir. Çoğu zaman diğer besin kaynaklarından daha faydalı olabilir, aynı şekilde tüketim şekli ve miktarına bağlı olarak şekere zararlı olabilir…

Şekere Faydalı İçecekler

  • Saf, tatlandırılmamış su,
  • Şekersiz ve fazla tatlı olmayan diğer içecekler,
  • Şekersiz çay, az limonlu olabilir,
  • Şekersiz kahve, tatlandırmak için süt katılabilir,
  • Sade kahve,

Şekere Zararlı İçecekler

  • Düzenli soda tüketimi,
  • Düzenli bira, meyveli karışık içecekler, tatlı şaraplar,
  • Şekerli çay,
  • Şeker ve kremalı kahve,
  • Aroma ve çikolata içerikli kahveler,
  • Enerji içecekleri,

Kaynaklar

  1. S. Department of Agriculture: “National Nutrient Database for Standard Reference, Release 20.”
  2. American Diabetes Association: “Using the Diabetes Food Pyramid;” “Virtual Grocery Store: Planning Meals: Food Pyramid;” and “Virtual Grocery Store: Grocery Store Tour.”
  3. American Dietetic Association: “Food Nutrient Data for Choose Your Foods: Exchange Lists for Diabetes, 2007.”
Kaynak: saglikfit
Yorumlar